Catalunya. El PSOE, disposat a ajornar la reforma de la Constitució després de l’1-O per aconseguir major consens

Política

El PSOE es va mostrar aquest dilluns obert a postergar la seva intenció d’obrir el debat parlamentari sobre la reforma de la Constitució fins al cap de l’1 d’octubre -data del referèndum convocat pels independentistes- si és necessari per aconseguir un major consens.

“Si per aconseguir el major consens hem d’esperar fins a l’1 d’octubre, esperarem”, va dir la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, al final de la “llarga reunió de dues hores” que van mantenir delegacions de tots dos grups, amb la presència dels seus líders, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

La dirigent socialista es va mostrar “convençuda” que Ciutadans “va a prendre partit” i fer els “estudis corresponents” sobre la reforma de la Carta Magna. “Nosaltres no posem com a condició que la subcomissió o el tramiti parlamentari corresponent s’hagi d’obrir abans de l’1 d’octubre, si per aconseguir el major consens possible cal esperar fins a l’1 d’octubre, esperarem”.


En aquesta línia, Robles va recordar que “la reforma constitucional és un instrument més per solucionar un problema polític” a Catalunya. En aquest sentit, va dir que la reforma és “imprescindible però ha de fer-se amb la serietat i rigor corresponent”, encara que va reconèixer “discrepàncies” amb Podem perquè els socialistes no són partidaris de les “sobiranies compartides” sinó que aposten per la “sobirania única”.

“No anem a baixar-nos del tren en aquestes propostes perquè són molt serioses i estan estudiades”, va dir Robles sobre les “posicions” del PSOE respecte a Catalunya, contemplades a la ‘Declaració de Barcelona’.

En aquest sentit, va insistir que la posició del PSOE és “clara i coneguda” i que està a la declaració conjunta aprovada el divendres amb el PSC perquè és un assumpte “que ens preocupa enormement a les dues formacions”.

Davant les diferències amb Podem sobre la fórmula parlamentària idònia per discutir aquesta reforma, Robles va dir que “la subcomissió -que proposa el PSOE- és un instrument de treball, no és una fi en si mateix”. “És l’acte parlamentari que ens donem per intentar resoldre, per la via de la reforma constitucional, un problema tan important”.

Això li va portar a insistir que “la Declaració de Barcelona no és fruit d’una improvisació” sinó un “estudi que porta molts anys” i, per tant, té “molt clar” que no van a “acceptar mai un referèndum unilateral d’independència”, sinó que “sempre” van a estar amb la legalitat”.

Comments are closed.