Vagues a les universitats pel referèndum

Catalonia

La plataforma Universitats per la República, en la qual estan representats els estudiants de totes les universitats catalanes, ha convocat una vaga estudiantil per als dies 28 i 29 de setembre. A la convocatòria s’ha sumat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans que, a més, emplaça a un altre atur de dos dies als centres de secundària.

Des de la plataforma Universitats per la República, a més, el dimecres, a Barcelona convoquen a un acte polític en el qual esperen comptar amb la presència dels líders de les entitats sobiranistes, com el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de membres el Govern, entre ells Oriol Junqueras i Jordi Turull, vicepresident i conseller, respectivament, segons els portaveus de la plataforma. L’acte ha tingut lloc el dia 27 a les 17:00 hores, a la plaça Universitat, enfront de l’entrada de la Universitat de Barcelona, el claustre de la qual segueix ocupat pels estudiants que duen a terme diversos actes de suport per reclamar la celebració del referèndum.

Camí cap un nou escenari

Des d’Universitats per la República, els seus portaveus Aina Delgado i Jordi Vives, han fet una crida a la mobilització “permanent i pacífica” en tots els campus universitaris catalans durant el que queda de setmana, en els quals es duran a terme actes polítics i activitats lúdiques. A les mateixes han convidat a participar a la ciutadania, a la qual també han recordat que en tots els centres repartits pel territori les agrupacions estudiantils disposen de cartells de propaganda que posen a la disposició de qui vulgui recollir-les per a la seva difusió posterior.

Els portaveus d’Universitats per la República han insistit que la protesta dels estudiants catalans és per denunciar “la perseguida llibertat d’expressió” i han instat al govern central a “acabar amb l’Estat d’excepció i a retornar als ciutadans els seus drets fonamentals”. En aquest sentit, han exigit “la celebració del referèndum de l’1-O” del que cal acatar el resultat per iniciar “el camí del procés constituent”. Per la seva banda, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans defensen, en un comunicat, la necessitat d’organitzar a les estudiants i la comunitat educativa en defensa del referèndum d’autodeterminació “que porti a l’alliberament nacional del poble català” i, en aquest context, “els estudiants de secundària no podran votar en el referèndum, i entenem que la seva incansable lluita ha de ser visibilitzada”.