Què és l’article 155 de la Constitució Espanyola?

Política

L’article 155 configura un doble pressupost de fet possible per a la seva aplicació. El primer, que la comunitat autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis imposin, i el segon que actués de manera que atempti a l’interès general d’Espanya.

“Tots dos concorren en el present cas”, assegura el Govern, que recorda que el 155 faculta a l’Estat a adoptar mesures per restablir l’ordre constitucional o per prevenir el dany a l’interès general, respectant a tot moment l’existència de la comunitat autònoma, les seves institucions i el seu estatut. Una de les conseqüències serà la convocatòria d’eleccions autonòmiques. Per la seva banda, Puigdemont es prepara per rebel·lar-se davant aquestes mesures, amb un pla que consisteix en el ‘atrincheramiento’ dels consellers a les seves seus i la negativa a assumir qualsevol mandat del Govern.

Consequències de l’aplicació del 155

L’última fase del ‘procés’ cap a la independència de Catalunya ha portat un pas que fins al moment mai s’havia donat en democràcia: l’aplicació d’un article previst en la Constitució al que mai el Govern s’havia vist obligat a recórrer. De l’article 155 s’ha vingut parlant durant les últimes setmanes cada vegada amb més vehemència, principalment des de la postura de Ciutadans, i finalment l’Executiu ha decidit que “no hi ha més remei” que invocar aquest precepte.

Al juny de 2017 el ‘president’ del Govern desvetllava el seu secret i anunciava que el referèndum sobre si el futur de Catalunya ha d’estar dins o fora d’Espanya s’anava a celebrar, finalment, l’1 d’octubre. Amb aquest anunci, Carles Puigdemont donava començament a un periple que ha acabat amb el Govern central recorrent a un article que només s’havia amenaçat amb utilitzar en una ocasió, fa gairebé 30 anys. Com s’ha arribat al punt d’invocar al 155:

Amb la data de l’1-O sobre la taula, els diferents partits polítics comencen a mostrar les seves postures cap a l’aplicació del 155. La formació d’Albert Rivera insisteix que el Govern ha de considerar tots els instruments possibles, entre ells l’article 155. Entretant, el PSOE no va recolzar des de l’inici recórrer a aquesta mesura. D’una banda, la portaveu parlamentària Margarita Robles dibuixava una línia vermella sobre aquesta mesura, mentre que el portaveu de l’Executiva socialista, Óscar Puente, definia el 155 com una “mesura cruenta”. Pedro Sánchez insisteix que invocar aquest precepte “solament serveix per alimentar l’independentisme”.

Comments are closed.